jun 172013
 

Heb jij wel eens geprobeerd om tegelijk met iemand anders dezelfde foto te maken?
jouw werkelijkheid is niet de mijne
jouw werkelijkheid is niet de mijneDan weet je dat – zelfs al zou je op precies hetzelfde moment op de knop drukken – je poging gedoemd is te mislukken. Alleen al vanwege de fysieke ruimte die je camera inneemt heb je een andere invalshoek, een ander perspectief en dus een ander resultaat. En dat terwijl je allebei een afbeelding maakt van de werkelijkheid.

Datzelfde gaat ook op voor je waarnemingen zonder camera: alles wat jij ziet, hoort, ruikt of voelt, neem je waar vanuit jouw perspectief. Op jouw plaats staat niet tegelijk iemand anders: jouw perspectief, jouw invalshoek is uniek.

Dat geldt niet alleen voor de fysieke plek die je inneemt, maar ook voor minder tastbare kenmerken. Denk maar eens aan de rol die je vervult in de organisatie, waardoor bepaalde informatie wel en andere niet bij jou terecht komt. Of de rol die je speelt in je gezin, waardoor je meer of juist minder zicht hebt op de belevingswereld van je kinderen. Of denk aan de dingen die je hebt meegemaakt; ook die beïnvloeden wat je waarneemt.

Ik heb bijvoorbeeld geen kinderen. Stel je voor dat jij wel kinderen  hebt en wij gaan samen naar een peuterspeelzaal. Dan zien en ervaren we gegarandeerd allebei andere dingen. En als we samen een bezoek zouden brengen aan de Tweede Kamer, weet ik zeker dat mijn ervaring als Haagse ambtenaar maakt dat ik op andere dingen let dan jij.

Jouw werkelijkheid is niet de mijne

Samengevat kun je zeggen dat ieder mens slechts een stukje van de werkelijkheid waarneemt. Jouw manier van kijken en de mijne zijn uniek. En wanneer we – naar eer en geweten – een verschillende beschrijving zouden geven van onze werkelijkheid, hebben we allebei gelijk. Het onderstaande plaatje maakt dat nog eens extra duidelijk.

jouw werkelijkheid is niet de mijne

Je ziet drie bollen, die aan de ene kant wit en aan de andere kant zwart zijn. Als je vanaf het midden van de vorige alinea naar de bollen kijkt, zie je drie witte bollen en vanaf het midden van deze alinea zie je drie zwarte bollen. Vanaf een positie links van het plaatje zie je één bol, die links wit en rechts zwart is. En vanaf de rechterkant van het plaatje zie je ook maar één bol, maar deze is rechts wit en links zwart.

Iedereen ziet dus zijn eigen werkelijkheid, dat kan niet anders. Je kent jouw werkelijkheid en je weet niet hoe de rest van de werkelijkheid eruit ziet.

Vertel ik je nu iets nieuws? Ik denk het niet.
Toch merk ik dat we deze kennis lang niet altijd toepassen in de praktijk van alledag. Misverstanden in gesprekken worden vaak veroorzaakt doordat de gesprekspartners niet helder zijn over hun eigen werkelijkheid of omdat ze niet onderzoeken hoe de werkelijkheid van de ander eruit ziet.

Uitnodiging

Ik nodig je uit om de komende week eens een stapje terug te doen wanneer een gesprek niet lekker loopt. Je zorgt eerst dat je het opmerkt en vervolgens onderzoek je het met bijvoorbeeld deze twee vragen: Wat is hier aan de hand? Hebben wij het wel over hetzelfde? Zodra je denkt dat er een verschil is, leg je aan je gesprekspartner uit hoe jouw realiteit eruit ziet en vervolgens laat je je verrassen door zijn of haar werkelijkheid.
Vaak verdwijnen eventuele spanningen in een gesprek bij dit soort openheid en ontstaat er meer begrip voor elkaar.

Ik wens je veel prettige gesprekken toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>