apr 092013
 

Als je je vaak gespannen voelt of je moet soms in korte tijd erg productief zijn, heb je misschien wel iets aan wat ik je vandaag ga vertellen….

Een tijdje terug vertelde een klant van mij, die manager is bij een kleine organisatie, dat hij er een paar dagen tussenuit was gegaan na een uiterst drukke periode.

Ik moest naar een congres in het buitenland en nam na afloop de tijd om bij te praten met familieleden en vrienden die ik lange tijd niet had gezien. Toen ik na een week weer aan het werk ging, was ik weer helemaal ontspannen.
Terwijl ik in mijn agenda keek, realiseerde ik me dat er alweer bijna een hele maand voorbij was. Ik had nog zoveel dingen te doen voor het eind van de maand. Mijn spanningsniveau begon alweer een beetje op te lopen, zelfs nog voordat ik te maken kreeg met mijn gebruikelijke stressoren zoals onverwachte dingen, problemen en uitdagingen.

Zijn verhaal zette me aan het denken. Spanning is zo’n gangbaar deel geworden van het leven – van mijzelf en vele andere ondernemers, managers en leiders – dat je makkelijk vergeet hoe het leven zonder spanningen kan zijn. Toch is dat niet altijd en helemaal nodig …
Het is duidelijk dat een beetje stress je helpt om op een hoger niveau of meer intens te functioneren, waardoor je meer voor elkaar krijgt dan anders. Op de dag voor zijn vertrek kreeg de manager van daarnet heel wat meer voor elkaar dan hij zou hebben gekregen zonder de druk van die deadline. Vliegtuigen wachten nou eenmaal niet totdat je dat ene ding af hebt, of wel?

En bovendien heeft mijn klant zijn functie daaraan te danken: organisaties hebben namelijk juist behoefte aan leiders en managers om de problemen en uitdagingen die tot spanningen en stress leiden, het hoofd te bieden.

Maar als je dag in dag uit te horen krijgt dat je steeds meer moet doen met steeds minder, levert je dat uiteraard stress op. Als dat jouw realiteit is, weet ik dat het niet helpt je te vertellen om “gewoon te ontspannen en een korte vakantie te nemen”. Hoezeer je dat ook zou willen of hoezeer je ook zou beseffen dat dit goed voor je is, ik weet dat het niet altijd mogelijk is – vooral niet als je al aardig gestrest bent.

Toch ben je het aan de mensen in je omgeving verschuldigd om te weten hoe je je stressniveau naar beneden krijgt zodat je weer productief bent in plaats van gestrest en stuurloos. Als je je spanning niet in bedwang houdt ga je deadlines missen, cruciale dingen vergeten en je krijgt moeite met onverwachte dingen, met problemen en uitdagingen. Je productiviteit zal sterk afnemen.

Wat je hieraan kunt doen? Heel veel. Je kunt heel veel doen om je eigen stressniveau effectief te beheersen en de mensen in je omgeving te helpen om hetzelfde te doen.
Hier zijn alvast drie snelle tips die je kunnen helpen:

In de eerste plaats kun je ervoor zorgen dat je helder hebt waarom taken eigenlijk moeten gebeuren. Als je gevraagd wordt om een nieuwe taak op te pakken, is het belangrijk om voortdurend te checken of de oude taken die je gewend was te doen nog steeds moeten gebeuren. Soms hechten we ons aan taken (misschien geeft het je zelfvertrouwen om die taak te doen of vind je het gewoon leuk), terwijl ze eigenlijk niet langer noodzakelijk zijn. Als een taak niet langer hoeft te gebeuren of hij kan bijvoorbeeld jaarlijks in plaats van maandelijks worden uitgevoerd, dan kan dat al een significante hoeveelheid tijdwinst opleveren en bij iedereen stress wegnemen.

In de tweede plaats kun je, zelfs als je niet een hele week weg kunt zijn, toch een korte pauze inlassen om iets te doen wat je leuk vindt. Neem eens 20 minuten de tijd om te luisteren naar mooie muziek. Loop een blokje om zodat je hoofd weer helder wordt. Meld je aan voor een wekelijkse ontspanningsles les, yoga of Aikido … ga schilderen, fotograferen of tuinieren. Leen de hond van een buurman en ga ermee wandelen. Met andere woorden als je korte tijd iets anders doet, kan dat al wonderen verrichten voor het reduceren van je spanningsniveau.

In de derde plaats kun je ervoor zorgen dat je goed weet wat stress is, hoe de verschillende soorten stress invloed hebben op je prestaties en hoe je dat voor jezelf en voor de mensen om je heen kunt beheersen. Hou jezelf gemotiveerd en maak het niet nog stressvoller door taken uit te stellen.

Wil je meer tips of wil je meer weten over de verschillende soorten stress en hoe deze invloed hebben op je prestaties en wat je hieraan voor jezelf en voor je mensen kunt doen?
Volg dan een keer de workshop ‘energie in balans’.
Of neem contact op voor een intensieve persoonlijke sessie over stress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>