apr 172013
 

In de natuurkunde geeft de ‘energiebalans’ de verhouding aan tussen de energie die ergens wordt ingestopt en de energie die het oplevert.
De balans tussen beide moet tenminste in evenwicht zijn en liever nog: uitslaan naar de kant waarbij je energie overhoudt. Dan levert dat wat je hebt geproduceerd meer op dan het kost om het te maken. Dat is pure winst.

In het menselijk leven is het precies zo. Ook wij kennen een energiebalans die het rendement van onze inzet bepaalt. Ook wij moeten ervoor zorgen dat we zoveel energie hebben dat we goed kunnen produceren. Tot op zekere hoogte geldt: hoe meer energie, hoe makkelijk het gaat. Maar als je teveel energie hebt, is het ook weer niet goed. Het gaat om de balans. Die ervaar je als je lekker in je vel zit. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen privé maar ook op het werk ‘lekker in je vel’ te zitten: belangrijk voor jezelf, voor je ‘productie’ en voor de mensen met wie je samenwerkt.

Voor de meeste mensen klinkt ‘energie’ of ‘balans’ of ‘lekker in je vel zitten’ vaag en wollig. Ze denken dat ‘balans’ iets is voor thuis, voor als je tijd over hebt. Ze realiseren zich niet hoe belangrijk balans is als je een drukke baan hebt of in een bezuinigingsronde je baan dreigt te verliezen of misschien al hebt verloren. Als je echter niet goed voor je balans zorgt is het risico groot dat je overspannen raakt, ziek wordt of dat je een burn-out krijgt. En het aantal mensen dat ziek of overspannen is, neemt de laatste tijd ernstige vormen aan.
Hoog tijd om even stil te staan bij je energiebalans. Hoe werkt dat concreet?

We kijken daarvoor naar de complete mens: met een lichaam, hoofd, hart en ziel. Anders gezegd: we kijken naar de vier niveaus waarop we functioneren:
- fysiek,
- mentaal,
- emotioneel en
- spiritueel.

Op elk van de vier niveaus kun je uit balans raken. Je kunt bijvoorbeeld:

FYSIEK teveel van je lichaam vragen en vermoeid raken of ziek worden,
MENTAAL het overzicht kwijt zijn en in verwarring raken,
EMOTIONEEL je enorm opwinden en oververhit raken en
SPIRITUEEL je opgesloten voelen en apathisch worden.

Gebrek aan balans heeft niet alleen op één niveau vervelende consequenties maar werkt door naar de andere niveaus.
Als je je bijvoorbeeld enorm opwindt vraagt dat fysiek ook veel van je: je hart gaat tekeer, je ademhaling gaat sneller en alle spieren in je lichaam zijn gespannen en staan klaar om in actie te komen. Je denken is alleen nog maar gericht op dat waar je je over opwindt. En diep in je hart (het spirituele niveau) weet je dat het zinloos is om je zo op te winden.
Snap je het idee?

Stephen Covey sr. zegt in zijn boek ‘De 8e eigenschap’ dat we op deze vier niveaus een eigen soort intelligentie hebben: FQ, MQ, EQ en SQ. In feite ‘weten’ we dus op elk niveau wat we nodig hebben om weer in balans te komen.
Je weet bijvoorbeeld dat je:
FYSIEK – na teveel lichamelijke inspanning rust moet nemen,
MENTAAL – als het verwarrend wordt, de dingen op een rij moet zetten,
EMOTIONEEL – na een boze bui stoom moet afblazen en
SPIRITUEEL – in een uitzichtloze situatie een nieuw perspectief moet zoeken voor de toekomst.

Eigenlijk weet je dus meestal heel precies wat je moet doen om in balans te blijven. Maar waarom doen we dat dan niet? Het antwoord op die vraag is heel simpel: we realiseren het ons niet, we vergeten het of we vinden andere dingen belangrijker om onze aandacht aan te schenken.
Voordat je er iets aan kunt veranderen moet je je terdege bewust zijn van de stand van je energiebalans op dat moment. Vervolgens laat je je intelligentie zijn werk doen en zorg je dat je krijgt wat je nodig hebt.
Eitje!?

Aanrader
Ik nodig je uit om de komende weken extra aandacht te besteden aan je energiebalans. Onderzoek eens wat je uit balans brengt en wat ervoor nodig is om weer in balans te komen. Verwen jezelf! Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook goed voor je omgeving.
Laat me weten hoe het met jouw balans zit!

P.S. Het is niet makkelijk om hier in je eentje aan te werken. Toch gun ik het je van harte dat je lekker in je vel zit. Daarom twee tips:
1. doe een keer mee met de workshop ‘Energie in balans’ of
2. neem contact met me op voor een afspraak: 0343-416095.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>