mrt 122013
 

De laatste tijd kom ik nogal eens mensen tegen die problemen hebben waar ze maar niet uit komen. Ze hebben wel werk, maar heel onzeker, voor hoe lang nog en op welk niveau? Ze hebben wel een (zakelijke) partner maar hebben veel onenigheid. Ze willen verhuizen, maar krijgen hun huis niet verkocht. Kortom ze kunnen hun problemen niet meer creatief oplossen en zijn verre van gelukkig. Ik zie sommigen zelfs steeds ongelukkiger worden.

Het doet me denken aan een uitspraak van Neale Donald Walsh, die zegt:

Elke beslissing die je neemt – ja elke – is niet een beslissing over wat je moet doen. Het is een beslissing over wie je bent. Als je dat door hebt, verandert alles. Je gaat op een andere manier naar jezelf en naar je omgeving kijken. Elke gebeurtenis, omstandigheid of situatie wordt plotseling een kans, een gelegenheid om te doen waarvoor je er bent.

We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we op een bepaald punt vastzitten: in je loopbaan,  je werk of privé. Dan heb je niet helder welke beslissing je zou moeten nemen. Die onduidelijkheid kan pijnlijk zijn en frustrerend en maakt je danig van streek.

Het probleem waar je dan voor staat is de vraag: Hoe kom ik over mijn dode punt heen als ik niet helder heb wat mijn eerstvolgende stap moet zijn? En ja, dat gebrek aan helderheid kan heel wat spanningen teweeg brengen.
Daar komt nog bij dat dit soort spanning alleen maar olie op het vuur is omdat het precies het tegenovergestelde is van de fysieke conditie die je zou moeten ervaren: een gevoel van geluk en tevredenheid. Je kunt gewoon niet verder zonder eerst aandacht te besteden aan je spanningen.

En dan ga je naar het strand of naar het bos, en je voelt wat je voelt: je bent gespannen, je zit vast en bent gewoon ongelukkig – en je weet dat je iets moet DOEN. Maar wat?

Wat is het antwoord? Gelukkig zijn vereist van je dat je helder kunt zien wat er is en waar je op uit bent. Deze helderheid over je doel is bepalend voor de hoeveelheid levensenergie waar je over kunt beschikken. Weten wat je wilt geeft je de energie om er achteraan te gaan. Terwijl niet weten wat je wilt je energie uitput, je een gespannen gevoel geeft en je ongelukkig maakt.
Diep van binnen, op intuïtief niveau weet je dat al lang.

De vraag is dus: Wat kun je doen als je gespannen bent en helderheid mist? Wat zijn je opties?

Als je bang bent dat je de verkeerde keus maakt, kun je wachten en hopen op de nodige helderheid. Of je kunt proberen om in je hoofd je opties helemaal te doordenken.

Eén manier om hardnekkige besluiteloosheid de baas te worden is gewoon een keus te maken uit al je mogelijke oplossingen. Of je er zeker van bent dat je de juiste keus maakt, doet dan niet ter zake. Je zet gewoon een kleine stap in de richting die het beste lijkt te zijn, ondanks je twijfel of verwarring. Alleen al het nemen van die beslissing zal je helpen de spanning te verminderen en je dichter bij een geluksgevoel brengen.

Er schuilt een grote kracht in handelen, in actie. Beweging in welke richting dan ook maakt je hoofd los van het cement van besluiteloosheid – en het geeft nieuwe informatie en ervaringen. Actie zorgt voor golven van energie en verandering. En aangezien het leven volstrekt onvoorspelbaar is, weet je nooit hoe jouw situatie zal veranderen als je eenmaal wat actie-energie in beweging zet.

Het probleem waar veel mensen tegenaan lopen is echter: Kan ik het aan om in actie te komen zonder te weten of het de juiste of de beste actie is? Op die vraag kun je alleen zelf het antwoord geven.
Wat ik in mijn eigen achtbaan van het leven heb geleerd is: luisteren naar mijn intuïtie en het antwoord dat ik krijg zo goed mogelijk in evenwicht brengen met mijn precieze, rationele analyse van de situatie waar ik voor sta. En dan kom ik in actie!

Nu ben jij aan zet! Zelfs als je de verkeerde keus maakt, dan nog zul je tenminste een beetje actie-energie opwekken en loskomen van het pijnlijke, geestdodende cement van besluiteloosheid.

Mocht het – ondanks alles – niet in je eentje lukken om in actie te komen, kunnen we samen kijken wat ik voor je kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>