Wil jij het voorbeeld geven?

 Posted by on 18 december 2012  Communicatie
dec 182012
 

Vorige week was het 12 december. Voor sommigen een heel bijzondere datum: 12-12-201212: het einde van de Mayakalender, misschien wel het einde van de wereld? Niet dus.
Maar je kunt er niet omheen: we leven in een roerige tijd, vooral op sociaal gebied. Misschien staan we echt op de drempel van een nieuw tijdperk.

Kijk naar de sport waar men het niet zo nauw neemt met drugs en weddenschappen, alleen maar om te winnen. Of waar simpele meningsverschillen worden ‘opgelost’ door met elkaar op de vuist te gaan, zodat er bloed vloeit en zelfs een dode valt. Heilige huisjes in de financiële wereld brokkelen af omdat de grenzen zijn overschreden van wat verantwoord is. Je ziet wrede verstoringen van moeizame vredesprocessen. Meningsverschillen tussen burgers met de leider van hun land lopen uit op gruwelijk geweld. Er is ernstig geweld op straat, op scholen en bij andere instellingen waar je veilig hoopt te zijn.

Het is aan de orde van de dag dat morele vraagstukken worden opgelost op een manier die onze samenleving geweld aan doet. We lezen over incidenten, noemen ze onacceptabel en zoeken de ‘oplossing’ bij nieuwe regels, strengere straffen en andere structuren om nog meer uitwassen te voorkomen. Een nogal ‘mannelijke’ oplossing… die niet goed lijkt te werken. Waarom niet een vrouwelijke ‘touch’ toevoegen? Ik doe je een voorstel.

Speelt deze negatieve spiraal zich alleen ver van je bed af? Ik denk het niet. Kijk maar eens naar je eigen omgeving, thuis of op je werk. Ken je mensen die:

  • respectloos met elkaar omgaan of die gemaakte afspraken aan hun laars lappen?
  • eerder vechten dan dat ze naar elkaar luisteren of nieuwsgierig zijn naar wat de ander ervan vindt?
  • koste wat het kost willen winnen of gelijk willen hebben?
  • alleen maar hun eigen belang dienen en geen oog hebben voor wat belangrijk is voor anderen?

Als je een of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is de negatieve sociale spiraal heel dichtbij.

Ik kan me voorstellen dat jij je als eenling machteloos voelt in grote kwesties die ver van je bed staan. Maar realiseer je wel dat die kwesties klein beginnen, gewoon tussen twee mensen. Twee mensen die willen opkomen voor hun eigen belang en die manieren zoeken om er het beste van te maken. Dagelijks ben jij – misschien wel vele keren – één van die twee mensen die een oplossing zoeken voor een probleem. Dat is de situatie waarin jij wel degelijk macht hebt, waar jij wel degelijk de ander kunt beïnvloeden. Jij bent immers een van de twee die bepalen wat er gebeurt.

Ik nodig je uit om de komende maand zelf het goede voorbeeld te geven. Je hoeft er niet veel voor te doen. Alleen respect te tonen voor de mensen in je omgeving en te luisteren naar wat zij te zeggen hebben. De ervaring leert dat het resultaat van jullie gesprek of de oplossing van jullie probleem dan vele malen beter, leuker, aantrekkelijker is en meer draagvlak heeft.

Dat op zich is al pure winst. Daar komt echter nog een neveneffect bij, dat misschien nog wel belangrijker is. Jij laat namelijk aan je gesprekspartner zien wat jij doet om goede resultaten te krijgen en om de ander een goed gevoel te geven (omdat zijn mening telt). Jij bent een voorbeeld voor je gesprekspartner.

Uit onderzoek is bekend dat mensen het meeste leren door het gedrag van anderen (hun voorbeeld) na te doen. Modeling heet dat. Misschien herken je het wel van kinderen die je nadoen (na-apen). Maar het werkt net zo goed bij volwassenen, als zij tenminste bereid zijn om iets van jou te leren. En daarvoor zijn respect en veiligheid belangrijke voorwaarden.

Dus als jij een manier laat zien die de ander veel oplevert, is de kans groot dat hij/zij bij gelegenheid jouw voorbeeld na doet. Net zoals bij de slakken in het plaatje hiernaast.

Wil je oefenen? Probeer dan eens het volgende:
- geef iemand een welgemeend compliment,
- wees nieuwsgierig naar de mening van je gesprekspartner,
- wees vriendelijk tegen iemand die een fout maakt,
- tel tot 10 voordat je reageert op een kwetsende uitspraak,
- leg zonder te schreeuwen uit waarom je boos bent,
- vraag door als je nog niet helemaal begrijpt wat de ander zegt,
- toon begrip voor de moeilijke situatie van de ander,
- doe eens de afwas als je er geen in hebt,
- luister naar de bezwaren die de ander heeft tegen je keuze, etc.

Door een voorbeeld te zijn creëer je mensen om je heen die de dingen ook op jouw manier aanpakken, of je nou het goede voorbeeld geeft of het verkeerde.
In het klein bied je zo een ‘vrouwelijke’ aanvulling op de ‘mannelijke’ oplossing voor de negatieve sociale spiraal. In combinatie kunnen die heel krachtig zijn.

Ik wens het je toe voor het nieuwe jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>