Welke wolf voed jij?

 Posted by on 22 februari 2012  Balans, Mindset
feb 222012
 

Je hebt van die dagen dat je je afvraagt waarom je in hemelsnaam nog in deze baan zit, dit werk doet, deze relatie hebt, deze brief schrijft. Van die dagen dat je denkt “Wat maakt het uit? Wie is hier nou in geïnteresseerd?” Van die dagen dat je vergeten bent waarom je het doet, dat je je verhaal kwijt bent en je visie, dat je vergeten bent hoe briljant je eigenlijk bent.
Maar je hebt ook dagen dat alles volstrekt helder is. Dagen waarop je kunt stralen. Dagen dat je doel, en alles wat je doet en bereikt allemaal precies in lijn zijn met elkaar.

Ik mijmerde zo wat over deze tegenstellingen en moest denken aan een verhaal dat ik lang geleden had gelezen. Het is een legende van de Cherokee indianen, dat ik ken als ‘De wolf van binnen’. Dit is het verhaal.

Een oude opa zegt tegen zijn kleinzoon, die boos is op een vriend die zijn favoriete speelgoed had afgepakt, “Laat me je een verhaal vertellen. Ik ben ook wel eens erg kwaad geweest op iemand die iets belangrijks van mij had afgepakt, zonder dat hij spijt had van wat hij deed. Maar van haat word jij alleen maar moe en je vijand heeft er geen last van. Het is alsof je vergif inneemt en hoopt dat je vijand eraan doodgaat. Ik heb vaak met dat gevoel geworsteld.”

Hij ging verder, “Het is net alsof er twee wolven bij mij van binnen zitten. De ene is een goede wolf, die doet niemand kwaad. Hij leeft in harmonie met zijn omgeving en neemt ergens geen aanstoot aan als het niet kwaad is bedoeld. Hij vecht alleen als het goed is om te vechten en dan vecht hij op een goede manier.

Maar die andere wolf, oh. Die zit vol woede. Bij het minste of geringste wordt hij kwaad. Hij vecht met iedereen, voortdurend en zonder enige reden. Doordat er zoveel boosheid en haat binnen in hem zit, kan hij niet meer nadenken. Zijn boosheid is krachteloos, want er zal niets door veranderen.

Soms is het moeilijk om met deze twee wolven binnen in mij te leven, want allebei proberen ze mijn geest te domineren.”

De jongen keek gespannen naar zijn opa en vroeg, “Welke van de twee wint, opa?” De grootvader glimlachte en zei zacht, “De wolf die ik voed.”

Welke wolf voed jij?
Is dat de wolf van de uitputting, de twijfel aan jezelf en het ongeloof? Of is het de wolf van het optimisme, de energie en de gulheid?

Tip: zoek eens uit hoe jij je vrolijke, slimme, harmonieuze wolf voedt, dan kun je dat misschien wat vaker doen. Ik zal de aftrap nemen. Afgelopen week heb ik mijn vrolijke wolf gevoed met een partijtje golf, een middagje shoppen in de stad, en het maken van foto’s met mijn nieuwe toestel. Nu jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>