dec 102011
 

coachIn een nieuwsbrief van Kluwer Managementboeken vond ik dit bericht:

De meeste werknemers willen graag begeleiding door een externe coach voor hun persoonlijke ontwikkeling.
Meer dan de helft (52 procent) geeft aan dat dit een werkgever aantrekkelijk maakt.

[…] Coaching blijkt belangrijker dan de mogelijkheid voor het volgen van een opleiding. Slechts 6 procent zou heel graag een externe opleiding volgen en 3 procent een interne. […]

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique (uitvoerder van het onderzoek onder ruim 4000 respondenten): ‘De huidige generatie werknemers vindt persoonlijke ontwikkeling een van de belangrijkste dingen in hun loopbaan. Een motivator of coach op de werkvloer geeft mensen vaak net dat extra duwtje in de rug om stappen te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling.’

‘En dat niet alleen: ook bij het plannen van werk en privé en bij het halen van energie uit het werk kan een coach een werknemer goede diensten bewijzen. Daarnaast zijn de vaardigheden van een persoon tegenwoordig belangrijker dan de genoten opleiding’, aldus Puts.

Het onderzoek laat zien dat coaching inmiddels een breed gedragen instrument is voor persoonlijke ontwikkeling en als steun in de rug dient op de werkvloer. Ik ben daar blij mee omdat coaching het meest effectieve instrument is als je je verder wilt ontwikkelen.
De bal ligt nu bij de werkgevers: zijn zij bereid een deel van de schaarse middelen in te zetten voor de ontwikkeling van hun personeel? In ruil hiervoor krijgen ze niet alleen meer tevreden werknemers maar ook een effectievere en efficiëntere organisatie.
Wat zou jij werkgevers aanraden? Laat het me weten.

Comments are closed.