Een tip om tijd te vinden

 Posted by on 20 december 2011  Omgaan met stress
dec 202011
 

tijdJe kunt in de Kerstvakantie veel over jezelf leren als je nagaat wat je allemaal doet zonder dat je daar plezier aan beleeft. Soms kunnen ‘platgetreden tradities’ ook na jaren nog gelukkige jeugdherinneringen boven brengen. Dan geniet je dus van wat je doet. Ze kunnen ook symbool staan voor idyllische taferelen waar je graag bij had willen zijn. Dat is minder genieten.
Als dat wat je feitelijk doet in de Kerstvakantie je verdrietig of moe maakt, overweeg dan eens om je script te herschrijven!

ACTIE STAP:
Als je merkt dat je geen zin hebt om naar een traditionele Kerstbijeenkomst te gaan maar je hebt ook geen zin om ‘nee’ te zeggen, doe dan eens een persoonlijk onderzoekje. Je kunt jezelf dit soort vragen stellen:

* welk resultaat verwacht ik ervan?
* hoe verhoudt zich dat tot de vorige keren?
* als ik het gevoel heb dat ik ‘eraan vast zit’, welk koord verbindt me dan?
* hoe zou het voor me zijn om het koord los te maken en weg te wandelen?
* wat zou ik in plaats daarvan met mijn tijd kunnen doen?

ONDERZOEK:
Als je van rituelen houdt, overweeg dan eens om een nieuw ritueel te ontwikkelen. De tijd die je bij je actie stap hebt vrijgemaakt kun je gebruiken om frisse mogelijkheden te onderzoeken:
* welke optie spreekt me aan, wat vind ik inspirerend of verrijkend?
* welke activiteiten zouden mijn huidige agenda weer in balans brengen?
* als ik me een paar opties levendig voorstel, welke vind ik dan het leukst?

Als leuke rituelen in lijn zijn met je huidige waarden, voel je je meer gegrond en tevreden.

Comments are closed.