sep 162011
 

In bijna elke cultuur verwijst men naar het hart als het centrum en de bron van het leven. We spreken in één adem over hoofd en hart alsof het hart ook een denkcentrum is. We zeggen dat we iets ‘in ons hart voelen’, alsof ons hart de bron van intuïtie is.
Maar goed beschouwd is het hart alleen maar een pomp voor ons bloed en is al dat andere alleen maar metaforisch, toch?
Niet dus. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het hart bijzondere eigenschappen heeft waarover ik je hieronder meer zal vertellen. Hou even vol bij dit wetenschappelijke deel. Daarna geef ik je een praktische oefening die je meteen kunt toepassen om je stress te verminderen.

Dit is wat de wetenschappers hebben gevonden.
Het hart heeft neuronen, net als de hersenen. Deze neuronen lijken zich net zo te gedragen als de neuronen in de hersenen en ze vormen een aparte intelligentiebron in het lichaam. Het hart communiceert met de hersenen – in beide richtingen. Soms luisteren de hersenen naar het hart, maar niet altijd.

Het hart is een pomp en elke slag levert ongeveer 2,5 watt elektriciteit. Deze creëert een sterk elektrische veld in ons lichaam, dat zich uitstrekt tot buiten het lichaam. Daardoor kan het door gevoelige instrumenten worden opgemerkt. Sommige wetenschappers menen zelfs dat het ook kan worden opgemerkt door andere harten(!).

De emoties van het lichaam kunnen zichtbaar worden in het ritme van het hart. Als we op een of andere manier gestrest zijn, is onze hartslag ‘incoherent’ of willekeurig. Als je op een monitor zou kijken naar de vorm van de golf, zou die er net zo uit zien als de golf van het statische geluid van een radio die tussen twee stations in is afgesteld.

Maar als je niet gestrest bent, rustig, ontspannen en kalm, vlakt de golf af en zie je een mooie regelmatige, coherente vorm. Metingen van hersenactiviteit laten zien dat hersengolven overeenkomen met die van het hart en in korte tijd synchroniseren met het hartritme. Als je hele lichaam op deze gesynchroniseerde manier begint te werken, voel je je niet alleen goed, maar draagt dat ook bij aan je gezondheid omdat het je immuunsysteem versterkt.

Hier is een oefening van 60 seconden die je in deze coherente toestand brengt.
Er zijn 4 stappen:

  1. Ga rechtop zitten in een makkelijke houding.
  2. Haal diep adem, 10 tot 20 seconden, stel je voor dat je INademt door je hart en UITademt door je buik. Misschien moet je even oefenen, maar uiteindelijk lukt dat wel.
  3. Breng nu een ervaring in herinnering die je associeert met een sterk gevoel van liefde of waardering. Misschien hou je je pasgeboren baby vast, liefkoos je je geliefde of kijk je naar een prachtige zonsondergang. Al deze situaties zijn goed.
  4. Ervaar het gevoel! Denk er niet alleen maar aan, voel het in je hele wezen.

Laat het gevoel in je groeien en hou het net zo lang vast als je wilt. Hoe dieper je het gevoel ervaart, hoe completer je stress langzaam zal verdwijnen.
Wees je er bewust van hoe je lichaam voelt als je klaar bent met deze oefening. Dat is het gevoel van coherentie. Je hebt het zelf gecreëerd door je diepe ervaring van liefde of waardering.

Je kunt deze eenvoudige oefening telkens gebruiken als je gestrest bent. Veel plezier ermee!

Comments are closed.