Je bent toch geen goudvis?

 Posted by on 17 januari 2011  Mindset
jan 172011
 

Wist je dat als je een goudvis uit zijn vissenkom weghaalt en hem loslaat in een vijver, deze vis nog steeds hetzelfde kleine rondje zal blijven zwemmen? Te gek voor woorden, maar toch is het waar. Ik zag het bij een vriend van mij gebeuren.

Waarom denk je dat een goudvis dat doet? Omdat hij ervan overtuigd is dat hij enorm zijn neus zal stoten tegen het glas van de kom als hij probeert een groter rondje te zwemmen. In zijn vertrouwde kom heeft de vis het altijd zo gedaan; hij heeft het rondje altijd zo gezwommen. Alle andere manieren van rondjes zwemmen heeft hij uitgeprobeerd en hij ontdekte dat het zonder een pijnlijk fiasco niet mogelijk is om een ander rondje te zwemmen.

Tot op zekere hoogte geldt dit ook voor mensen. Tijdens je leven bouw je overtuigingen op over hoe de wereld in elkaar zit en wat voor jou werkt en wat niet. Als je overtuigingen je dienen, is dat prima. Maar als ze je belemmeren om iets anders te doen dan in hetzelfde rondje te zwemmen, kom je nergens. En het moge duidelijk zijn dat het wat ‘grotere rondjes’ van denken en doen van je vraagt om de hedendaagse uitdagingen aan te gaan.

Vaak zijn we echter te bang, zijn we ervan overtuigd dat iets niet voor ons werkt. Pikant is dat het grootste deel van onze beperkende overtuigingen en onze angsten zijn oorsprong vindt in de dingen die ons als kind zijn verteld of in de ervaringen die we in onze jeugd hebben opgedaan. Maar inmiddels is je jeugd al lang voorbij en is de hele wereld veranderd. Toch heb je nog steeds dezelfde overtuigingen. Veel van die overtuigingen zijn NIET WAAR voor wie je vandaag bent. Maar toch, net als die goudvis, kun je nog steeds een restje diepgewortelde gewoonte van denken en doen hebben die je op de een of andere manier tegenhoudt.

Zou jij in een grotere vijver willen zwemmen, zonder grenzen?
Neem dan een coach in de arm die je daarbij begeleidt, die je helpt je belemmerende overtuigingen te vervangen door overtuigingen die je ondersteunen. Een coach die je helpt je angsten te zien voor wat ze zijn en de wereld realistisch tegemoet te treden.
Neem contact met me op, dat kunnen we zien wat ik voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>