dec 152010
 

In mijn vorige blogpost gaf ik je drie tips om de gebeurtenissen en ervaringen van het afgelopen jaar op een rij te zetten. Heb je ze opgevolgd? Dan weet je nu waar je vandaan komt en hoe dat is bevallen. Je kunt nu een plan gaan maken te voor het nieuwe jaar. Dat plan begint met de vraag wat je wilt bereiken. Wat is je doel of wat zijn je doelen? Noteer elk doel op een nieuw vel papier (gewoon A4 is goed). Formuleer je doel SMART: Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Resultaatgericht en Tijdgebonden.

Vooral als het stellen van doelen bij jou al vaak tot mislukking heeft geleid, is deze tip een must. De crux is namelijk dat fouten uit het verleden je uitstekend kunnen helpen om het in de toekomst beter te doen. Ze leren je immers precies wat je niet moet doen, zodat je de volgende keer een aanpak kunt kiezen met een grote kans op succes.

Neem dan nu een tweede A4 en noteer daarop waar je nu staat en opzichte van je doel. Wat is de werkelijkheid en welke opties heb je om er te komen? Welke wil je gebruiken? Wat houdt je tegen en hoe kun je daarmee omgaan?

Je kunt er het volgende plaatje van maken:

 

* Wat leer je van het afgelopen jaar voor je plan voor dit nieuwe jaar?
* Wat maakte dat het vorig jaar niet is gelukt?
* Wie of wat wil je in dit nieuwe jaar behouden en wie of wat mag uit je leven verdwijnen?
* Wat is daar voor nodig?
Tot slot pas je je plan aan. Zo nodig pas je het ook aan gedurende het jaar, als dat voor jou werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>