okt 152010
 

Visualiseer je doel - concreet en in detail
Soms ben je iets van plan maar is het lastig om je plan te blijven volgen. Je hebt er geen zin in, je wilt eerst leukere dingen doen, etc. Dan kan het zijn dat je gaat rationaliseren: allerlei argumenten bedenken waarom je niet uit je comfortzone hoeft te komen, goedpraten dat je niet doet wat je (met jezelf) hebt afgesproken.
Hieronder volgen acht tips om deze rationalisaties de kop in te drukken:
1.
Wees je telkens bewust van het antwoord op de vraag waarom je dit doel wilt bereiken. Dit waarom zal altijd sterker zijn dan een opkomende wens (om je niet in te spannen, je nek niet uit te steken, kortom in je comfortzone te blijven). De vergelijking tussen je wens en je doel zal je helpen focussen op je doel. Je wilt immers je waardevolle doel niet inruilen?
2.
Herinner jezelf eraan wie er allemaal op rekenen dat jij je doel bereikt. Heeft succes in je werk bijvoorbeeld invloed op je gezin of op je collega’s? Je verlangen om jezelf en je naasten te helpen, zal het makkelijker maken om verleidingen te weerstaan.
3.
Visualiseer jezelf in 2011 nadat je je doel hebt bereikt. Zie hoe je dat boek afrondt waarmee je in de publiciteit komt. Voel de pen in je hand. Hoor jezelf aan anderen vertellen dat het af is. Proef de lijm op de enveloppe waarmee je de laatste stukken aan je uitgever stuurt. Ruik de rook van het verbranden van de proefversies (buiten natuurlijk, je wilt niet de boel in brand steken).
4.
Beloon jezelf als je de mijlpalen onderweg haalt. Trakteer jezelf op een etentje voor elke boekpresentatie die je geeft. Doe regelmatig iets leuks voor jezelf als je op schema ligt. Gebruik deze beloningen als een aansporing in moeilijke tijden.
5.
Beloof jezelf een grote beloning voor het uiteindelijk bereiken van je doel. Knip een foto uit die staat voor jouw grote beloning en zet deze op een prominente plaats waar je gedurende de dag vaak langs komt.
6.
Breng tijd door met positieve mensen. Vraag hen om hulp om je te blijven focussen op je doelen; vraag hen je aan te moedigen. Je kunt je ook aansluiten bij e-mail groepen of webforums die je aanmoedigen.
7.
Lees of luister dagelijks naar inspirerend materiaal. Veel boeken, e-boeken, e-zines en audio programma’s kunnen je helpen zeker van je zaak te blijven en door te zetten.
8.
Kijk wekelijks naar je voortgang. Krijg je de resultaten waar je op uit bent? Ga je de goede kant op? Werkt je plan? Zo niet, pas je plan aan en ga door om het te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>