Wat gaat de tijd snel…

 Posted by on 7 juli 2009  Enneagram
jul 072009
 

wat gaat de snelHet lijkt nog maar kort geleden dat ik in een blogpost van vorig jaar schreef over de herfst van 2008. Toch is er inmiddels een heel jaar verstreken: 365 dagen van 24 uur met 60 minuten. Ik wil het hier niet hebben over wat er in die tijd is gebeurd maar wel dat wij als mensen heel verschillend omgaan met het fenomeen tijd.

Soms wordt beweerd dat de tijd sneller gaat naarmate je ouder wordt en dan herinner ik me nog goed hoe eindeloos lang het duurde voordat ik 16 werd en op een brommer mocht rijden. Soms wordt beweerd dat je de tijd vergeet als je met leuke dingen bezig bent. Dan denk ik aan de keren dat ik het koud kreeg bij het lezen van een spannend boek terwijl de verwarming al lang op de nachtstand was overgegaan. Maar dat zijn verschillen die bijna iedereen zal herkennen.

Wat ik wil zeggen is dat tijd door verschillende typen mensen anders wordt beleefd.  De een ziet de beschikbare tijd als een beperking, een ander juist als vrijheid en een derde legt zijn tempo op aan de anderen. Zo zijn er negen manieren om met tijd om te gaan. Het is interessant om in dit opzicht een kijkje te nemen in de keuken van de negen enneagramtypen. Voor het onderstaande overzicht heb ik een tekst gebruikt die ik ooit bij een workshop kreeg.

Gedomineerd door tijd  Type 1
Tijd is een kracht die aan mensen met het type 1 duwt en trekt. Ze worden beheerst door de tijd. Er is nooit voldoende tijd om dingen goed te doen. Ze hebben behoefte aan meer tijd. Ze hebben de neiging voor anderen te bepalen hoeveel tijd ze ergens aan mogen besteden. Ze zijn erg correct en komen nooit te laat.

Tijd is een gelegenheid voor persoonlijke ontmoetingen  Type 2
Mensen met het type 2 beleven tijd samen met anderen. Tijd is waardevol als ze in goed gezelschap zijn en dichter bij de ander komen. Ze dringen binnen in de tijd van anderen; anderen mogen dat bij hen ook. Als het contact met iemand niet lukt, stagneert de tijd.

Tijd is om te gebruiken  Type 3
Voor mensen met het type 3 is tijd een middel, een instrument om iets te bereiken. Iedere minuut moet nuttig besteed worden. Tijd is beperkt; bij het stellen van doelen houden ze rekening met de beschikbare tijd. Ze hebben de neiging teveel te willen in de beschikbare tijd. Ze verbazen zich erover dat anderen zoveel ‘tijd voor zichzelf’ nodig hebben.

Tijd wordt gemeten naar de emotionele intensiteit  Type 4
De tijd vliegt als mensen met het type 4 emotioneel ergens bij betrokken zijn; zo niet, dan kruipt de tijd. Ze hebben niet altijd voeling met de kloktijd en komen wel eens te laat. Ze leven niet altijd in het heden uit nostalgie en melancholie. Als ze vertellen is dat niet chronologisch, maar aan de hand van de mate waarin het hen geraakt heeft.

Tijd wordt gadegeslagen  Type 5
Voor mensen met het type 5 lijkt het of ze in de klok zitten en kijken naar belangrijke ervaringen en momenten. Ze zijn gierig met hun tijd en denken nooit genoeg te hebben. Ze willen alles begrijpen en op een rijtje zetten en daar is nooit genoeg tijd voor, dat irriteert hen. Ze vertellen chronologisch over het verleden en vergeten daarbij niks.

Tijd is een gezag, waar je rekening mee moet houden Type 6
Tijd kan mensen met het type 6 gaan beheersen. De tijd is bedreiging; krijg ik mijn werk wel af? Kom ik wel op tijd? Als ze iets moeten doen, moet het direct ge en. Ze hebben pas rust als het gebeurd is. Als ze het niet direct doen, is dat gelijk aan ontrouw. Ze doen er alles voor om deadlines te halen. Ze komen altijd op tijd en vertrekken ook weer op tijd.

Tijd is een rekbaar begrip  Type 7
Voor mensen met het type 7 is tijd als een grote taart, die je in een eindeloos aantal stukjes kunt opdelen. Er is altijd tijd genoeg als ze plezier hebben. Ze hebben er moeite mee met iets te stoppen en met op tijd komen. Ze leven meer in de toekomst dan in het nu. Ze houden enorm van plannen maken.

Zeggenschap over de tijd  Type 8
Mensen met het type 8 willen de klok hun tempo opleggen. Ze zijn punctueel, komen zelfs vaak te vroeg. Ze meten de tijd naar wat ze belangrijk of boeiend vinden. Als ze ergens warm voor lopen, doet tijd er niet meer toe. Ze moeten in beweging blijven; als iets af is, moeten ze weten wat ze dan kunnen gaan doen; ze zijn nogal ongeduldig.

Een gelijkmatige beleving van de tijd  Type 9
Mensen met het type 9 willen zich niet opgejaagd voelen, maar ze willen zich ook niet vervelen. In tijden van verdoving komt de tijd bijna tot stilstand. Ze vinden het belangrijk op schema te blijven en houden niet van veranderingen in het rooster. Dingen hoeven niet precies op tijd te gebeuren, als ze maar gebeuren. Als ze heel veel werk hebben, werken ze gestaag door. Als je teveel van ze vraagt, haken ze af.

Wil je meer weten over de manier waarop de enneagramtypen naar de wereld kijken?
Kruip dan eens in de huid van de negen typen en kom naar de workshop Enneamove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>