nov 102008
 

Hieronder geef ik je vier supertips om je relaties te verpesten. Ze werken gegarandeerd en geven al na korte tijd prima resultaten. Tenminste als je daar op uit bent. Alternatieven zijn er ook; die komen aan het eind ter sprake. Veel plezier met de tips!

1. Lever kritiek en beschuldig de ander

Dit is waarschijnlijk de meest succesvolle techniek. Geen enkele techniek werkt beter dan kritiek leveren en beschuldigen.
Zorg ervoor dat je de ander denigrerende etiketten opdrukt. Hier zijn een paar superwinnaars: noem bijvoorbeeld je familie ‘ongevoelige lapzwansen’, je tienerzoon ‘ondankbaar’, je baas ‘incompetent’, je zus ‘manipulerend’, de overheid ‘onverantwoordelijk’.

Er zijn er genoeg om een boek mee te vullen. Geloof me, ze werken! Sneller nog dan je neo-cortex de kans krijgt na te denken over de verbazingwekkende efficiency van je reptielenhersenen, zorg je ervoor dat je gesprekspartner een praktisch ondoordringbare barrière opwerpt om zichzelf te beschermen.
Ga maar na … hadden niet 9 van de 10 keer dat anderen op jou kritiek leverden of jou beschuldigden, hetzelfde effect? En als klap op de vuurpijl … hoe vaker mensen aan deze behandeling worden blootgesteld, des te sneller bouwen ze barrières en muren op. Sommigen besluiten zelfs om hun muren permanent te laten staan!

Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat je jezelf ook rottig gaat voelen, terwijl je het over iemand anders hebt! Trouwens de techniek werkt net zo goed als je hem direct op jezelf toepast.

2. Ontken de verantwoordelijkheid voor je handelen

Ook hier krijg je gegarandeerd snel resultaat mee! Deze techniek lijkt een beetje op het uiten van beschuldigingen: je krijgt namelijk de kans om te wijzen naar iemand anders of naar een organisatie. Maar wat zo wonderlijk is: … jij kunt lekker achterover leunen en de verantwoordelijkheid voor al je ellende afschuiven. Zo leuk! Als je graag denkt: ‘arme ik’ of ‘als dit was gebeurd of als dat was gebeurd …’, is deze techniek niet te overtreffen!

3. Geef mensen opdrachten

Ooooh schat, ik vind het heerlijk als je mij vertelt wat ik moet doen!
Elk plezier dat mensen misschien zouden hebben gehad bij het doen van wat jij wil, verdwijnt als sneeuw voor de zon als ze de opdracht krijgen om het te doen. Zelfs als de ander uiteindelijk doet wat jij wil, zal het zijn omdat hij of zij zich onderwerpt aan jou. Jij kunt er dan vrijwel zeker van zijn dat je niet het beste krijgt van wat de ander te bieden heeft. Hallo ergernis!
Maar als de ander per ongeluk een rebellisch trekje heeft, heb je weer andere sores aan je kop. In beide gevallen is het een zooitje.
Als je deze techniek maar lang genoeg toepast, brokkelt het fundament onder de relatie vanzelf af. Je hoeft me niet geloven, probeer het zelf maar uit. Wacht vooral niet te lang!

4. Bedreig mensen

Een andere winnaar!! Als mensen denken dat ze misschien gestraft worden of dat er iets van ze wordt afgenomen als ze wel of niet bepaalde dingen op jouw manier doen, is dat een uitstekende voedingsbodem voor leugens, vals spelen, manipulatie, misdaad en meer van dat soort prachtige dingen. Dit is op zijn best een formule voor verlies/verlies!

Ik zou nog veel meer ‘relatieverpesters’ met je kunnen delen, maar deze vier staan zonder meer aan top. En is het niet geweldig dat deze winnende technieken in veel scenario’s kunnen worden toegepast en met consistente resultaten?

Als je echter, nadat je deze technieken een tijdje hebt toegepast, ontdekt dat je energie langzaam uitgeput raakt en je begint te hunkeren naar opbouwende en ondersteunende relaties, dan nodig ik je uit op zoek te gaan naar alternatieven die effectiever zijn.

Recent onderzoek wijst uit dat steeds meer mensen anders met hun relaties omgaan. Gelukkig lijkt de “Verpest je relatie formule” snel te verouderen en aan populariteit te verliezen. Sterker nog, er is een groeiende interesse in het vinden van win-win formules.

Hier kan Erda je een helpende hand bieden.
In de workshop Verbindend communiceren leer je de principes van win-win gesprekken en hoe je die in je eigen praktijk kunt toepassen.
Onze methodiek veroorzaakt dat gesprekken worden gekenmerkt door vertrouwen en openheid en dat je op voet van gelijkwaardigheid (werkelijk partnerschap) met elkaar omgaat. Nuttig voor relaties in de zakelijke sfeer maar zeker ook voor meer persoonlijke relaties zoals met je kinderen, partner en familie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>