Herfst

 Posted by on 10 oktober 2008  Balans
okt 102008
 

herfstDe bladeren vallen in rap tempo van de bomen. Ik krijg zin om mee te doen als ik de poes zie spelen met de opwaaiende bladeren rond het grasveld. Dan probeer ik de bladeren van de oude beuk te volgen in de lucht; ze lijken haast te hebben om op de grond te vallen, bijna met een verlangen om tot compost verteerd te worden. Ik trek de conclusie dat deze beuk waarschijnlijk uit volle overtuiging zijn bijdrage levert aan de natuurlijke cyclus, ook al betekent het dat hij zijn bladeren kwijt raakt. In feite ontdoet hij zich van overtollige ballast voor de winterperiode. Zou zo’n boom zich ervan bewust zijn dat er straks een nieuwe fase aanbreekt, waarin het verteerde blad de voedingsbodem vormt voor jong blad en frisse kleuren?

Onwillekeurig maak ik de vergelijking met mensen. Wij hebben de neiging om alles wat we meemaken en hoe we ermee omgaan, in een soort van rugzak met ons mee te dragen. Je weet maar nooit wat je er nog aan hebt. Daar zitten zeker nuttige kanten aan, want zo weten we ook in nieuwe omstandigheden precies wat ons te doen staat. Bovendien ontwikkelen we op die manier de kwaliteiten en vaardigheden die onze kracht vormen; daar varen we wel bij.

Maar in onze rugzak zitten ook dingen die weliswaar op een bepaald punt in het leven nodig waren, maar die inmiddels overbodig zijn geworden. Zo leerde je misschien als kind dat het goed is om niet afhankelijk te zijn van anderen en je eigen boontjes te doppen. Maar als je later in een situatie belandt waar je niet in je eentje uit komt, wordt het tijd om hulp in te roepen. Je overtuiging dat je het wel in je eentje kunt helpt je dan niet verder, integendeel het zit je in de weg. Zulke ballast zou je liever kwijt zijn, net als een boom zijn bladeren kwijt wil in de herfst.

Ik kan met mijn coaching uitstekend helpen om overtollige ballast kwijt te raken.
Sterker nog: voor iedereen die zijn of haar rugzak wilt opschonen is er een zeer speciaal en intensief coachtraject “De Reis van je Leven” Dit traject is vooral geschikt als je op het punt staat keuzes te maken die bepalend zijn voor het vervolg van je leven. Met andere woorden wanneer het tijd wordt om je te ontdoen van ballast uit het verleden en een frisse start te maken voor de toekomst.

In het traject bezoeken we – al wandelend – de plaatsen die in jouw leven belangrijk zijn (geweest). Door daar fysiek aanwezig te zijn krijg je er zicht op hoe elementen in je leven met elkaar samenhangen. Als coach begeleid ik je daar zodanig bij dat je zaken weer goed op een rij krijgt en vol inspiratie aan een volgende fase kunt beginnen.

Meer over dit coachtraject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>