Zet je zorgen opzij

 Posted by on 10 september 2008  Mindset
sep 102008
 

Is het je wel eens opgevallen dat de tweede helft van het jaar véél korter is dan de eerste? De zomervakantie valt weliswaar halverwege het jaar, maar eer die eenmaal achter de rug is, is het al september en dan duurt het nog maar een paar donkere maanden voordat het Kerstmis is. Zie je het voor je? Dan weet je dat het met dat beeld voor ogen soms lastig is om je niet opgejaagd te voelen. De adrenaline raast door je lijf: er is veel te doen en als er zo weinig tijd is heb je ontzettend veel haast en ben je bang dat je het niet redt. Je zou willen dat je meer tijd had. Maar die heb je niet!!!!
Angst wordt al gauw je raadgever en die is vaak een slechte.

Ik nodig je uit de laatste maanden van dit jaar anders te beleven. Wie weet lukt het je om ondanks de krappe tijd tóch minder stress te ervaren. Mijn tip is eenvoudig maar niet gemakkelijk:

Leef in het nuBlijf in het huidige moment

Er is alleen maar dit moment. Alles wat zich vóór dit moment afspeelde is geschiedenis. Daar kun je over nadenken, je kunt erover schrijven of vertellen, maar je kunt dat wat geweest is niet meer veranderen. Waarom zou je je er dan druk over maken?

Tegelijkertijd geldt dat alles wat zich na dit moment afspeelt, toekomst is. Die kun je hooguit voorspellen, je kunt erover nadenken, visioenen over hebben of over dromen, maar niemand weet wat er straks in de werkelijkheid precies gaat gebeuren.

Je zorgen maken over gebrek aan tijd om je to-do lijstje af te werken is volstrekt onnodig. Je zorgen zullen nergens toe leiden, want je kunt de werkelijkheid (dat de tijd krap is) niet veranderen. Het enige dat je kunt doen is accepteren dat de tijd krap is. Maar aan het voortschrijden van de tijd zul je nooit iets kunnen veranderen, waarom zou je je er dan zorgen om maken? Je kunt je energie wel beter gebruiken, toch?

Als je dan zo nodig wilt zorgen, accepteer dan het feit dat de tijd krap is en zorg dat je een oplossing vindt voor het probleem dat dit met zich meebrengt. Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor verbetering van je situatie. Ruim bijvoorbeeld meer tijd in voor je klus of stel je klus uit, maak je klus kleiner, vraag iemand anders een deel van je klus te doen, etc. Er kan een enorme last van je schouders vallen als je in staat bent de werkelijkheid te accepteren zoals die is en je zorgen te beperken tot het vinden van oplossingen die binnen jouw macht liggen.

Terwijl ik het bovenstaande opschrijf zie ik mijn wiskundeleraar van de middelbare school voor me. Hij leerde ons wiskundige vraagstukken systematisch te beantwoorden. Zijn systematiek begon met: [dit] is het gegeven (en dat moest je dan vermelden) en [dit] wordt gevraagd (ook vermelden). En pas nadat je deze twee vragen had beantwoord kon je beginnen met het leveren van het wiskundig bewijs.

Zijn systematiek werkt ook buiten de wiskunde. Bijvoorbeeld als je het moeilijk hebt:

  1. stap 1: kijk eerst wat er is (dus zonder je druk te maken, zonder alvast te bedenken wat er straks gaat gebeuren, zonder zorgen): waar gaat het hier eigenlijk om? Wat is de gegeven situatie?
  2. stap 2: kijk eerst wat er van jou wordt gevraagd. Ben jij degene die moet handelen? Wat moet het resultaat daarvan zijn? Wat moeten anderen doen? Wat wordt hier van mij gevraagd?
  3. stap 3: pas daarna ga je aan het werk om je oplossing te realiseren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>