apr 032008
 

trainenHoe traint een dompteur in het circus een olifant? Hij begint als de olifant nog klein is. Dan bindt hij hem vast met een touwtje van zo’n anderhalve meter aan een paaltje in de grond. De olifant probeert natuurlijk los te komen, maar dat lukt niet omdat hij nog klein is en nog niet sterk genoeg. In het begin blijft hij het proberen maar op een gegeven moment geeft hij het op.

Zelfs jaren later, als de olifant volwassen is geworden, probeert hij nog steeds niet om te ontsnappen. Hij blijft ‘denken’ dat het geen zin heeft om het te proberen. Het lukte hem vroeger ook nooit, ondanks dat hij het vaak heeft geprobeerd.

Nu hij volwassen is, is de olifant echter sterk genoeg om enorme palen uit de grond te tillen. Hij zou zich met een kleine beweging kunnen bevrijden, maar hij heeft geleerd om het niet te proberen.

Wat zegt ons dit verhaal?

Het succesprincipe in dit verhaal is dat de olifant is geconditioneerd: hij heeft geleerd om niet meer te proberen te ontsnappen. Op basis van zijn eerdere ervaringen verwacht hij dat dit niet zal lukken en hij heeft alle pogingen opgegeven.

De meeste mensen hanteren hetzelfde succesprincipe: door onze conditioneringen blijven we jarenlang gedrag vertonen dat ons in het verleden de grootste kans op succes gaf en gedrag dat nergens toe leidde hebben we opgegeven. Maar – we worden er zelfs in de reclame met onze neus opgedrukt – in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Dat geldt niet alleen voor beleggingen, het geldt voor ál ons gedrag. We ontwikkelen automatismen en staan er niet meer bij stil dat ons gedrag niet tot het beste resultaat leidt.

Het is beter om je te realiseren dat elke (nieuwe) situatie vraagt om een afweging, een bewuste keuze om datgene te doen wat het meest effectief is, dat gedrag te vertonen dat je belangen het beste dient. Het verleden heeft je met ander gedrag misschien geen succes gebracht, maar dat kan elk moment veranderen. Elke dag is een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden. Het enige dat het van je vraagt is dat je de moed hebt om het nog een keer te proberen.

Daarom is mijn advies: leer van het verleden en hou er rekening mee dat het voorbij is. Je kunt er niets meer aan veranderen en de gevolgen van een eerdere, mislukte poging hoeven zich niet opnieuw voor te doen. Dat geldt ook voor de positieve gevolgen van een geslaagde poging uit het verleden.

Suggestie:

Maak nieuwe plannen, verban de angst uit je gedachten en zet gewoon door. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet. Heb je er hulp bij nodig? Zoek dan een professionele coach om er samen aan te werken.
Als je voor mij kiest, laat ik je kennismaken met het enneagram, dat mensen op basis van het hierboven beschreven succesprincipe indeelt in 9 typen.

Je kunt ook kiezen voor een workshop ter introductie in het enneagram. Bijvoorbeeld in de workshop Enneamove! maak je in drie losse dagdelen via beelden, muziek, beweging en taal kennis met de typen. Uiteraard krijg je een eerste indruk van het type dat het meeste bij jou past en welke patronen in jouw dagelijks leven een rol spelen. Je leert ook de typen van anderen kennen, waardoor je hen beter leert begrijpen. Een goed alternatief is een enneagramworkshop van een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>