Valentijnsdag

 Posted by on 14 februari 2007  Communicatie, Samenwerken
feb 142007
 

ValentijnsdagVandaag is het Valentijnsdag: een mooie gelegenheid je een warme groet te sturen in deze blogpost.
Op zo’n dag word je herinnerd aan de waarde van liefdevolle relaties in je leven.

Jammer genoeg hebben we in Nederland wat moeite met het woord liefde. Toch weten we ergens diep van binnen wel dat het iets is dat goed voor ons is, dat we het nodig hebben. Dankzij de liefde die we geven en ontvangen, weten we ons namelijk gesteund, voelen we ons verbonden en gewaardeerd. En dat is waar bijna iedereen behoefte aan heeft. Je kunt dus zeggen dat liefde goed voor je is. En als je mensen om je heen hebt die van je houden, ben je gezonder, zit je beter in je vel en heb je meer succes.

Daar tegenover staat dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet goed voor mensen is om alleen en verdrietig te zijn: niet voor je gezondheid, niet voor je portemonnee en niet voor andere gebieden in je leven.

Er is dus veel te zeggen voor liefdevolle relaties, of niet soms? Misschien is liefde wel – om met de Beatles te spreken – het enige dat je nodig hebt (all you need is love)! Dat zou makkelijk zijn!
Hoezo makkelijk? Iedereen weet toch dat zelfs pogingen met de beste bedoelingen kunnen stranden als je probeert in liefde en harmonie met mensen om te gaan? Verschillen tussen mensen leiden toch heel makkelijk tot fricties?
Oké, dan heb je misschien niet alleen maar liefde nodig, maar óók de vaardigheid om je relaties goed te houden en conflicten te voorkomen. Natuurlijk! Met liefde alleen bereik je zelden echt resultaten; interacties tussen mensen vereisen begrip, enorm veel tact en inderdaad ook heel veel liefde.

Hoe kunnen mensen nou weten hoe ze zich moeten gedragen?
De meeste mensen krijgen het mee van hun ouders, die hen leren dat het niet slim is om andere kinderen te slaan als ze vriendjes willen hebben en houden. Maar voor sommigen gingen de lessen van de ouders niet verder dan dat: we leerden niet wat we moeten doen om op een prettige manier met elkaar om te gaan, hoe we kunnen luisteren naar wat de ander nodig heeft, hoe we complimentjes kunnen geven of hoe we excuses kunnen aanbieden als we de ander van streek hebben gemaakt.

Als we niet weten hoe we het moeten doen, is het ook geen wonder dat onze manier waarop we het wel doen er zo vaak voor zorgt dat anderen, ook de mensen om wie we werkelijk geven, van streek raken, zich van ons afkeren of zich gekwetst voelen.
En dan moeten we weer van voren af aan beginnen.
Soms hebben we er genoeg van en grijpen we alles aan om ons te bekwamen in hoe we dan wel tolerant kunnen zijn, hoe we consensus kunnen zoeken en hoe we onze relatie kunnen herstellen.
En als we bekwaam zijn in het onderhouden van de ene relatie gaan ook andere relaties beter lopen omdat mensen het onmiddellijk aanvoelen dat je weet wat het is om hen goed te behandelen.

Om je een steun in de rug te geven met het verbeteren van je relaties geeft Erda workshops over dit thema:
Workshop Samenwerken voor Dummies
Workshop Enneagram en Samenwerken
Workshop Verbindend communiceren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>