feb 012007
 

reflecteren door te schrijvenWe hebben het tegenwoordig altijd maar druk. Druk met werken, druk met ons gezin en druk met onszelf. We hebben het zo druk dat het lijkt alsof we belangrijke dingen in ons leven dreigen te missen. Het is alsof je naar een film kijkt die je versneld afspeelt.
Ken je dat? Als je de ‘forward’ knop ingedrukt houdt, zie je dat de beelden elkaar razendsnel opvolgen. Voor je het weet is de film afgelopen. Het zou zo maar kunnen zijn dat je dingen mist die belangrijk zijn om de film te snappen.
Als we het te druk hebben is het met ons leven net zo.

Stel je hebt een heel druk werkzaam leven. Gemiddeld werk je meer dan 12 uur per dag. In het weekend en op feestdagen neem je werk mee naar huis en ’s avonds heb je vaak zakelijke etentjes waar je niet gemist kunt worden. Als je het zo druk hebt met je werk ben je veel te moe om te merken wat er verder in je leven gebeurt. Voor je het weet gaat je gezondheid achteruit omdat je te hard werkt, wordt de relatie met de mensen om wie je geeft afstandelijker en heb je het contact met je vrienden verloren.

Niet zo’n aantrekkelijk vooruitzicht, toch? Het hóeft je niet te overkomen.
Heel wat nare situaties kun je eenvoudig voorkomen als je even de tijd neemt om achterover te leunen en na te denken over wat je meemaakt, te reflecteren over je ervaringen. Bijvoorbeeld je gezondheid en je relaties veranderen niet zo snel; dat duurt even. En àls ze veranderen zal dat ofwel ten goede ofwel ten kwade zijn. Welke richting het uitgaat kun je merken aan allerlei signalen en symptomen die je krijgt terwijl de verandering zich voordoet.

Stel je voor dat je ziek bent. Als je nooit de moeite neemt om even afstand te nemen en te reflecteren op je ervaringen, valt het je misschien niet eens op dat je de laatste tijd vaker ziek bent dan anders. Je ontdekt dan ook niet dat je gezondheid achteruit gaat omdat je te hard werkt. Als je dat had ontdekt, had je actie kunnen ondernemen om de situatie terug te draaien, zoals een andere baan zoeken die minder veeleisend is.

Als we nooit de tijd nemen voor reflectie missen we ook veel belangrijke zaken die we hadden kunnen ontdekken als we naar onze fouten hadden gekeken. Daarom hebben we de neiging dezelfde fouten steeds opnieuw te maken en boeken we nauwelijks vooruitgang in de richting van succes.

Maar als we in een dagboek opschrijven wat we meemaken, denken we bijna vanzelf na over onze ervaringen en we reflecteren erop. Daarom leren we van onze ervaringen, simpelweg door een dagboek bij te houden.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een reflectiemoment met je coach in te plannen, zodat je niet overvallen wordt door gebeurtenissen die je in alle drukte niet hebt voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

1.469 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>